Anin dar - Samartinová, Cecilia kubánsko-americká autorka 1961 (Ikar, a.s, 2011)
V malej dedinke v Salvádore Ana prežila v detstve traumu - jej dedinku vyvraždilo komando smrti a ako jediná prežila. Dostala sa do sirotinca, kde sa zoznámila s mníškou sestrou Jozefou, ktorá ju neskôr vzala so sebou do USA. Medzitým získala povesť vynikajúcej opatrovateľky detí v kláštornej škôlke. Už bola takmer pred vysviackou, keď ju poslali do bohatej rodiny ako pestúnku. Postupne sa s rodinou zbližuje a zostáva v nej natrvalo. Vzťahy medzi manželmi sa však medzitým komplikujú. Keď deti odrastú, otec rodiny ochorie a Ana bojuje o jeho život, ale aj o lásku jeho detí. Oddane bdie pri lôžku chorého a pritom si premieta spomienky z minulosti. Nikdy by si nebola pomyslela, že sa z nej stane anjel strážny a že zažije takú veľkú lásku.