Postřižiny - Hrabal, Bohumil český autor 28. marca 1914 - 3. februára 1997 (Československý spisovatel, 1976)
Jeden z nejznámějších románů Bohumila Hrabala vypráví o krásné ženě správce pivovaru, svérázném strýci Pepinovi i o životě na maloměstě v době, kdy docházelo k velkým průmyslovým objevům, kdy probíhala překotná modernizace, kdy se "zkracovaly vzdálenosti i čas". Zkracovaly se ovšem i dámské sukně a především vlasy.