Pláž - Garland, Alex anglický autor 26. mája 1970; Levárska, Eva (Bratislava Motýľ, 2000)
Sympatický, no rozporuplný hrdina Richard sa na svojich potulkách svetom zastaví aj v Bangkoku. Nestojí o vyšliapané turistické trasy, láka ho všetko nezvyčajné, nepoznané. Akoby zasiahol osud, Richard sa za zvláštnych okolností dozvie o tajomnej pláži na jednom z neprístupných ostrovov v Thajskom zálive. Rozhodne sa, že pláž stoj čo stoj nájde. Spolu s novými priateľmi, Étiennom a Françoise, sa vydá na cestu plnú takmer neprekonateľných prekážok a nástrah, pri ktorej musia siahnuť až na dno svojich fyzických a psychických síl. Tajomná pláž nie je len jednou z posledných bášt nedotknutej prírody. Z obyvateľov pláže, uzavretého spoločenstva rôznorodých ľudí, izolovaných od okolitého sveta, sa autorovi podarilo stvoriť nezabudnuteľné, plnokrvné postavy a postavičky, ktoré v hraničných situáciách naplno odhalia svoje charaktery.
Románový debut autora - mimoriadne vyzretý, mnohovrstevný epos, strhujúci román, ktorý možno nazvať dobrodružným, intelektuálnym či psychologickým, ale v každom prípade inteligentným.
Keywords: anglická literatúra; psychologické romány; sfilmovaný príbeh