Oliver Twist - Dickens, Charles (PRÍRODA, 1997)
Tmavými a nebezpečnými ulicami viktoriánskeho Londýna vstupuje Oliver do sveta takých chudobných ľudí, že sú ochotní zo zúfalstva podstúpiť akékoľvek riziko a nepoznajú zľutovanie. Kto by dôveroval Oliverovi, ktorého prenasleduje hrozivý svet zločinu? Sú jeho skutoční priatelia dosť silní, aby odvrátili sprisahanie na všetko odhodlaných zločincov? V pútavom príbehu o únose, streľbe i vražde vykresľuje Charles Dickens hrozby, ktoré visia nad životom zraniteľného chlapca, a kladie si večnú otázku: Čo je silnejšie? Dobro alebo zlo?