Vietor Fíneus - Balák, Štefan (1.PB-press, 1995)
... viete, kde sa nachádza malebný, severkovitý kraj Orava? Pri Kraľovanoch sa mohutná rieka Orava spája s menšou riekou Váh (preto by sa mal Váh volať Orava). Nad riekou v Oravskom Podzámku čnie do oblakov architektonický klenot: Oravský hrad. Cez vrch Príslop autobusom sa dostanete hadovitou cestou do hornooravských obcí Hruštín, alejou topoľov do obce Babín, v ktorej žil čarovný rezbár dedo Siváň, až do Lokce... Lokca - táto spádová obec je rodiskom autora dvanástich príbehov v knižke Vietor Fíneus. Autor tu prežil svoje detstvo. A vietor Fíneus, milí čitatelia, pobehá s vami nielen prekrásnym oravským krajom, ale precestujete s ním aj kus sveta.