Deti kapitána Granta - Verne, Jules francúzsky autor 8. február 1828 - 24. marec 1905; Ušák, Teofil; Máriássy, Ondrej (Bratislava Mladé letá, 1970)
Verneho rozsiahla dobrodružná kniha Deti kapitána Granta je prvou časťou voľnej trilógie, do ktorej ešte patria Dvadsaťtisíc míľ pod morom a Tajomný ostrov. Medzi jednotlivými časťami tejto trilógie však panuje časový nesúlad. Príbeh začína v roku 1864, keď posádka jachty Duncan ulovila v Severnom prielive medzi Írskom a Škótskom žraloka a v jeho útrobách objavila tri neúplné listiny. Boli napísané po francúzsky, po anglicky a po nemecky a obsahovali správu o stroskotaní lode Britannia s kapitánom Grantom a posádkou. Majiteľ jachty lord Glenarvan neváhal ani okamih a vydal sa spoločne so svojou manželkou, kapitánom Johnom Manglesom, majorom Mac Nabbsom, roztržitým prírodovedcom Jacquesom Paganelom a s Mary a Robertom Grantovými, deťmi strateného kapitána, na dobrodružnú záchrannú výpravu, ktorá v podstate znamenala cestu okolo sveta po 37. rovnobežke. Výprava začala pátraním v Južnej Amerike cez Andy k brehom Austrálie a k Novému Zélandu až k malému ostrovčeku Tabor. Aké bolo ich prekvapenie, keď zistili, že
ostrov je obývaný...
Keywords: francúzska literatúra; dobrodružné príbehy; sfilmovaný príbeh