PO - Vášová, Alta; Sikora, Rudolf (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1993)
Vynikajúci postapokalyptický román je výpoveďou stroja, v ktorom sa prebudilo vedomie. Spočiatku objavuje len najbližšie okolie, snaží sa pochopiť veci a ich fungovanie, skúma seba a iné stroje, cíti pud sebazáchovy, ale aj zvedavosť, a tá mu káže oživovať iné stroje a pomocou nich skúmať svet. Hrdina označuje sám seba za "konštruktéra", stáva sa riadiacou silou, ktorá ovláda ostatné stroje, mnohé ho uctievajú a snažia sa mu zavďačiť či pripodobniť. Neskôr konštruktér nachádza posledného žijúceho človeka ľ Annu ľ chorú a pripútanú k prístrojom, ktorej reč a správanie sa mu zdajú zmätené a chaotické, no fascinujúce. Konštruktér izoluje človeka a pomocou rovnakého stroja, ako je on sám ľ svojho "brata" skúma Annu a všetko, čo súvisí s ľudstvom. Trvá dlho, kým ako-tak pochopí, že ľudstvo zničilo seba a všetok život na zemi úmyselne.
Keywords: literatúra pre deti; fantastické príbehy; dystopické romány; pre čitateľov od 11 rokov; slovenská literatúra