Mračná nad plantážami. 3. - Carrington, Ashley nemecký autor, vlastným menom Rainer Maria Schröder 3. januára 1951 (NOXI s.r.o, 2009)
Románová sága z čias vojny Juhu proti Severu. Valerie sa podarí spor vyhrať a ako právoplatná dedička sa sťahuje na Cotton Fields. Tam ju však očakávajú nepriatelia na život a na smrť: otcova druhá manželka Catherine a nevlastní súrodenci Stephen a Rhonda. Catherine je posadnutá túžbou po majetku a moci, jej deti sú zvyknuté na rozmarný a nákladný život, ktorého sa nemienia vzdať. Preto sú všetci ochotní urobiť čokoľvek, aby nenávideného negerského bastarda zniesli zo sveta. Valerie robí starosti aj jej úspešný právnik Travis Kendrik, ktorý jej síce veľmi pomáha, ale pritom jej dáva najavo až priveľkú náklonnosť. Matthev Melville po Valerie túži a jeho tvrdé rozhodnutie ho mrzí, avšak mužská hrdosť a márnomyseľnosť mu nedovoľujú ustúpiť. Ani Valerie, ktorá ho takisto miluje, nechce urobiť krok k zmiereniu ako prvá. V novom domove sa Valerie zoznamuje so svojím dedičstvom aj s poddanými, pričom na vlastnej koži znovu pocíti podlosť a nenávisť rodiny Duvallovcov, ktorá, hoci bola nútená plantáže už dávno opustiť, ustavične nehodlá uznať svoju porážku a kuje nové a nové pikle. Nad Cotton Fields sa začnú sťahovať naozajstné mračnáů