Vesmír Stephena Hawkinga - Filkin, David (Motýľ, 1998)
Když kosmologové objevili, že galaxie se od sebe vzdalují závratnou rychlostí, změnil se i náš pohled na hvězdy. Právě pochopení této skutečnosti vědcům umožnilo vypracovat a rozvinout teorii o zrodu vesmíru – teorii velkého třesku. Při skoumání této teorie Stephen Hawking a jiní fyzikové cítili potřebu přijít s vědecky podloženým výkladem, který by řešil základní otázku: jaké povahy je vesmír?