Kľúč od raja - Komorová, Mariana; Varga, Ladislav (G.A.G, 1997)
"Rukopis historického románu - Kľúč od raja - je veľmi objektívnou a prekvapujúco zasvätenou sondou do rímskeho a germánskeho sveta, do zániku antiky a zrodu stredovekej Európy. Autori dokázali vojenskopolitické, kultúrne a náboženské aspekty týchto dvoch svetov veľmi podmanivo zasadiť do žiadúcej roviny prózy, čo im umožnilo transformovať a prirodzene gradovať historické skutočnosti v epickej kompozícii dejovej línie bez toho, aby ich skresľovali. Spôsob akým dokázali pretlmočiť predmetnú problematiku potvrdzuje vysokú erudovanosť a maximálnu heuristickú pripravenosť autorov, ktorí do ľudských osudov zatkali aj širšie dejinné pozadie...." PaeDr. Ján Stanislav, CSc.