Rebeka - Maurierová, Daphne du anglická autorka 13. mája 1907 - 19. apríla 1989 (Slovenský spisovateľ, 1968)
"V noci sa mi snívalo, že som bola opäť v Manderley. Stála som tam pred mrežami hlavnej brány, ale nemohla som dovnútra, lebo bola zamknutá na retiazku s visacou zámkou. V sne som volala vrátnika, no nik sa neozval; keď som sa lepšie prizrela pomedzi zahrdzavené tyče, videla som, že vo vrátnici nik nebýva." Týmito slovami začína rozprávanie hlavnej hrdinky, ktorá sa na Francúzskej Riviére zaľúbila do príťažlivého a zámožného Angličana Maximiliana de Winter. Ľúbostný vzťah je zakrátko spečatený manželským sľubom a zdá sa, že mladá manželka si rýchlo zvykne na nový domov. Netuší však, že na jej šťastie čoskoro začne vrhať tieň tajomný prízrak Maximovej prvej ženy - nebohej Rebeky. Vo vytváraní stiesňujúceho ovzdušia nemalú rolu zohráva komorná, pani Danversová, ktorá je presvedčená o tom, že nikto nemôže a nesmie nahradiť predchádzajúcu pani domu, šarmantnú a vo všetkom dokonalú Rebeku. Neštíti sa pritom nijakých prostriedkov, keď ide o to, aby novej manželke pána domu strpčila život. Romantickú, priam mátožnú