Teorie a náprava vývojových poruch učení a chování - Pokorná, Věra (Portál,s.r.o. Praha, 2010)
Vývojové (čiže špecifické) poruchy učenia alebo správania postihujú nemalú časť detskej i dospelej populácie. Problémy detí trpiacich napríklad dyslexiou, dysgrafiou alebo hyperaktivitou (ADHD) sa neobmedzujú len na školské vyučovanie, ale premietajú sa do celého sociálneho systému, v ktorom dieťa žije. Ucelený prehľad a zhodnotenie svetovej odbornej literatúry k téme vývojových porúch učenia a správania aj praktické návody pre ich nápravu ponúka podstatne prepracované a rozšírené vydanie úspešnej učebnice. Autorka sa sústredila na doplnenie najnovších poznatkov o príčinách a prejavoch vývojových porúch učenia a správania a ich klasifikáciu, a predovšetkým na nové informácie o možnostiach pomoci deťom, ktoré nimi trpia. Kniha je rozčlenená do dvoch častí: Teoretické predpoklady špecifických porúch učenia. Diagnostika a náprava špecifických porúch učenia (zásady a techniky nápravy špecifických porúch učenia, projekty k náprave, .. atď).
Keywords: česká literatúra; Deti, výchova a vzdelávanie; špeciálna pedagogika; výchovné poradenstvo; poruchy správania; poruchy učenia; dysgrafia; dyslexia; hyperaktivita; deti a mládež; špeciálne poruchy učenia; odborné publikácie