Oceľové mesto - Verne, Jules francúzsky autor 8. február 1828 - 24. marec 1905 (Smena, 1954)
Dej sa odohráva v druhej polovici 19.storočia v Anglicku a Francúzku. Nie príliš známy Francúzky vedec, doktor Sarrasin, zdedí obrovské dedičstvo. O tieto peniaze sa však musí rozdeliť s nemeckým vedcom Schultzem. Doktor Sarrasin za peniaze vystavia mesto, ktoré je vzorom celému svetu. Je čisté, bezpečné, obyvatelia sú spokojný. A však profesor Schultz naloží s peniazmi inak. Postaví za ne mesto, či skôr obrovskú továreň, kde spracováva železo a vyrába z neho oceľ. Časť oceli predáva, samozrejme väčšinu si ponecháva. Nikto však nevie k akému účelu. Doktor Sarrasin sa obáva najhoršieho, a tak posiela synovho priateľa za štúdiom, veľmi nadaného a bystrého mladíka, Marcela Bruckmana, aby sa votrel do priazne profesora Schultze a zistil čo zamýšľa. Marcel sa svojou nadanosťou dostane až do srdca továrne. Zistí, že sa tam vyrába obrovské dielo namierené na Sarrasinovo mesto, schopné zničiť celý svet. Z mesta sa mu zázrakom podarí uniknúť a varovať priateľa. Delová guľa však bola vystrelená takou silou, že sa ani dotkla povrchu a vletela na obežnú dráhu. Delo sa roztrhlo a zabilo profesora Schultza a zničilo továreň...