Dobrodružstvá Mórica Beňovského - Nižnánsky, Jožo slovenský autor historických románov a povestí, básnik, publicista a prekladateľ 30. augusta 1903 - 7. marca 1976 (Tatran, 1971)
Kniha približuje životné osudy známeho slovenského dobrodruha Beňovského, a dobu a udalosti, ktoré sa udiali v časoch, v ktorých žil. Narodil sa v 18. storočí vo Vŕbovom. Bojoval proti cárizmu v Poľsku, odtiaľto bol poslaný do vyhnanstva na Kamčatku, odkiaľ sa po mnohých dobrodružstvách dostal a po mori sa vrátil späť do Európy. Nakoniec zakotvil na Madagaskare, kde ako štyridsiatnik tragicky umrel.