Katova pieseň - Mailer, Norman (Petit Press, a.s, 2005)
Gary Gilmore chladnokrvne zavraždil dvoch mužov. Bol za to odsúdený na trest smrti. Odmieta sa však odvolať a trvá na poprave. O prípad sa zaujímajú novinári, filmári ... Katovu pieseň označil jej autor, americký spisovateľ Norman Mailer, za dokumentárny román. Rozpráva v ňom totiž reálny príbeh muža odsúdeného na trest smrti. Mapuje ako udalosti vedúce k zločinom, tak súdny proces aj obdobie bezprostredne predchádzajúce poprave. To všetko sa zakladá na dôkladnom štúdiu záznamov súdnych pojednávaní a ďalších dokumentov, rovnako ako na rade rozhovorov, ktoré Mailer viedol s členmi rodiny a priateľmi odsúdeného i jeho obetí. Vzniklo tak mimoriadne dielo, v ktorom sa autorov literárny talent snúbi s novinárskymi schopnosťami.