Tvorivosť - piata dimenzia - Zelina, Miron psychológ, vysokoškolský pedagóg, vedec v oblasti pedagogiky 18. septembra 1940; Jaššová, Eva (Bratislava Smena, 1984)
Publikácia poukazuje na význam tvorivosti, ako definície ľudskosti a základného aspektu ľudskej kultúry. Populárne podaná interpretácia podstaty tvorivosti, jednotlivých fáz rozvoja osobnosti, ako aj rôznorodosti mentálnych pochodov. Tvorivosť odlišuje človeka od zvieraťa, tvorivosť dáva životu zmysel, tvorivosť je obranou proti chorobám modernej doby, tvorivosť je spôsobom sebarealizácie a najvyššou hodnotou každej vyspelej spoločnosti.
Keywords: slovenská literatúra; výchova a vzdelávanie; tvorivosť; osobnosť -- žiak; fantázia; odborné publikácie