Národnostné menšiny v Slovenskej republike : z hľadiska demografického vývoja - Podolák, Peter (Matica slovenská, 1998)
Súčasný obraz národnostného zloženia obyvateľstva Slovenskej republiky je výsledkom dlhého a dosť zložitého historického vývoja. V priebehu stáročí sa postupne vytvorila pomerne diverzifikovaná etnická štruktúra obyvateľstva. Severné a stredné Slovensko si zachovalo prevažne slovenskú identitu. Južná časť krajiny, susediaca s maďarským etnikom už od 10. storočia, sa logicky zmenila na etnicky zmiešané teritórium so slovenským a maďarským obyvateľstvom. Podobnú situáciu je možné pozorovať na východe krajiny, kde sa vytvoril zmiešaný pás so slovenským, rusínskym a ukrajinským obyvateľstvom. Ďalšie národnosti - Česi, Poliaci, Nemci, Moravania, Rómovia a ďalší žijú disperzne rozmiestnení po celom území krajiny.