Psychológia náboženstva - Stríženec, Michal (Veda, 1996)
Po rozbore teoretických otázok a hlavných trendov doterajšieho vývoja psychológie náboženstva je osobitná kapitola venovaná základným metodologickým otázkam výskumu v tejto oblasti. Rozoberajú sa tiež niektoré základné pojmy (religiozita, spiritualita) a podrobne sa popisujú výskumy dimenzií religiozity. Ďalšie kapitoly sú venované vývinu religiozity (náboženské hodnoty). Osobitne sa rozoberá vzťah náboženstva a zdravia (kvalita života, strach zo smrti, samovraždy) a náboženské zvládanie záťaže. V kapitole o sociálno-psychických aspektoch religiozity sa poukazuje na prosociálne správanie, predsudky a pod. Psychologické aspekty náboženských siekt a kultov sú predmetom ďalšej kapitoly. Posledné kapitoly sú venované psychológii ateizmu a najvýznamnejším psychológom náboženstva. Rozsiahly zoznam prevažne zahraničnej literatúry poslúži záujemcom o hlbšie vniknutie do problematiky.