Psychológia pre mladých - Boroš, Július (Križovatky, 1986)
V knihe sa čitateľ môže dôkladne oboznámiť s psychológiou takmer v celom jej priereze. Autor sa venuje jednotlivým smerom v psychológii, systémom psychologických vied a metódam, ktoré táto vedná disciplína používa v svojej práci. Podrobne vysvetľuje poznávacie procesy, ktorými sú pocity, vnímanie, predstavy, fantázia, pamäť, myslenie, reč a pozornosť. Z rozboru poznávacieho procesu prechádza autor k vysvetľovaniu psychiky a vedomia človeka a rozoberá také javy, ako je sen, hypnóza, hypnopédia, námesačníctvo, nespavosť, a zaujíma stanovisko aj k tajomnej parapsychológii. Ďalej sa zaoberá psychológiou práce, činnosti, únavou a faktormi, ktoré ju spôsobujú.