Vyvolený otrok - Sinoué, Gilbert (Motýľ, 1999)
Dve storočia po Kristovej smrti, keď kresťanská cirkev je ešte vždy rozdrobená, sa Kalixt stáva šestnástym následníkom pápeža Petra. Nikomu by ani vo sne nezišlo na um, predpovedať mu takú skvelú budúcnosť. Ani rímskym legionárom, ktorí ho uniesli z Trácie a predali v Ríme ako otroka, ani láskavému senátorovi Apolloniovi, snažiacemu sa zmierniť jeho smútok za rodnou krajinou, ani vypočítavému Karpoforovi, ktorý ho poveril vedením svojej banky, ba ani Marcii, konkubíne cisára Commoda, ku ktorej zahorel osudovou láskou.