Amenmária : Samí dobrí vojaci - Ťažký, Ladislav (Slovenský spisovateľ, 1967)
Monumentálny román autora staršej generácie (nar. 1924) vychádzajúci z osobnej vojnovej skúsenosti, štylizovaný ako denníkové zápisky hlavnej postavy Matúša Zraza. Obsiahly román znamená poľudšenie veľkej svetovej vojnovej epiky. Akokoľvek to znie otrepane, román Amenmária bol, je i bude knižkou o schopnosti ostať človekom,v zmysle nielen racionálnom, no predovšetkým emočnom,v čase, keď ideály a hodnoty zlyhávajú. Záchranou pred ideológiami, fašistickou v čase deja románu a komunistickou v čase jeho napísania,stáva sa element večne ženského, transformujúci sa z podoby romanticko-platonickej do vyzývavo erotickej či materstvom poučenej, symbolizujúcej večnosť...Amenmária je románom epochy, v ktorej sa život premenil na otrasné divadlo, na kolotoč pomútených hláv, vecí postavených na hlavu, románom sveta hore nohami, v ktorom sú všetci proti všetkým, v ktorom nič nie je na svojom mieste a všetko je zbytočné a absurdné...