Gričská zvonárka - Zagorka, Marija Jurič (Bratislava JUGA, 1994)
Chorvátska autorka majstrovky spracovala príbeh o gričskej zvonárke Manduši, podhodenom dievčati, ktoré má rovnaké meno a je rovnako krásna ako zlatovlasá Manduša z povesti o založení Griča. No zatiaľ čo Manduša z povesti sa stala ženou bána, mladú zvonárku pár dní pred svadbou opustí snúbenec, lebo sa dozvie, že ju našli podhodenú vo veži Lotrčšaka.
Keywords: chorvátska literatúra; historické romány