Vzdelávanie: spoločný projekt - Stancel Arranz, Jana (Fundación Secretariado Gitano, 2006)
Rómske spoločenstvo je najpočetnejšia etnicko-kultúrna menšina v Európe, ktorá sa vyznačuje veľkou rôznorodosťou a rozmanitosťou v jej samom vnútri. Aj keď na začiatku cesty tohto národa po Európe boli jeho vzťahy s majoritným obyvateľstvom v jednotlivých krajinách charakterizované vzájomnou závislosťou a kladným spolunažívaním, postupom času sa stali predmetom vylúčenia a neprijatia, sprevádzaného veľkou neznalosťou ich kultúry zo strany majoritného obyvateľstva.