Pani z Abú Simbel. 3/4 - Jacq, Christian francúzsk autor, archeológ a egyptológ 28. apríla 1947 (Motýľ, 1998)
Ani Ramzesovo legendárne víťazstvo pri Kadeši nezastavilo vojnychtivých Chetitov. Aby zabránil krviprelievaniu, rozhodol sa faraón ako obratný stratég ísť cestou vyjednávania. Jeho veľkou oporou je kráľovská manželka Nefertari, ktorá svojou láskou a mágiou neraz ochránila faraóna pred skazou. Na znak vďaky a úcty k nej dal Ramzes postaviť v Abú Simbel dva prekrásne chrámy ako symbol ich veľkej lásky. Ale egyptskú ríšu sužuje nielen hrozba Chetitov, ale aj zákerní sprisahanci vnútri štátu. Navyše sa do Egypta vrátil najlepší Ramzesov priateľ Mojžiš, posadnutý myšlienkou exodu hebrejského národa. Je rozhodnutý zaviesť svoj národ do Zasľúbenej krajiny aj za cenu porušenia egyptských zákonov a spriahnuť sa s hocikým, kto mu pomôže jeho úmysel uskutočniť. Takže faraóna čaká rozhodujúce stretnutie s mnohými nepriateľmi, ak chce udržať mier a celistvosť svojej ríše. Dokáže ostražitosť jeho verných a Nefertarina mágia ochrániť Syna svetla pred všetkými týmito nebezpečenstvami?