Mlčanie jahniat 2. - Harris, Thomas americký autor 22. septembra 1940 -; Slobodník, Igor (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1992)
Hlavná hrdinka, mladá policajtka Clarice Starlingová, dostáva prvú dôležitú úlohu v začínajúcej profesionálnej kariére. Má pomôcť pri pátraní po viacnásobnom vrahovi, ktorý svoje obete sťahuje z kože. Kľúč k jeho odhaleniu je v rukách ďalšieho viacnásobného vraha ľ bývalého psychiatra doktora Lectera, ktorý si odpykáva trest vo väzení. Clarice si postupne získava doktorovu dôveru a ten jej na základe vlastných skúseností vysvetľuje spôsob myslenia a motívy vraha psychopata. Možné riešenie však iba naznačuje a stavia ju tak pred množstvo problémov, ktoré už musí prekonať sama.
Jodie Fosterová a Anthony Hopkins získali za stvárnenie hlavných postáv vo filme nakrútenom podľa tohto románu Oscary za herecké výkony.
Keywords: Mlčanie jahniat; americká literatúra; kriminálne romány; psychotriler; sfilmovaný príbeh