Tajné dějiny náboženství - Schure, Eduard (Nakladatelství Jiří Mikula, 1996)
Největší zlo naší doby je, že věda a náboženství jeví se jako dvě protichůdné síly, jako dva neustupní nepřátelé. Zlo rozumové je tím horší, že přichází shůry, procezujíc se zvolna, ale jistě do naší mysli - jako by to byl jemný jed, který bychom dýchali se vzduchem. A tu veškeré myšlenkové zlo délkou času stane se zlem duševním a tím i zlem společenským. Dokud křesťanství jen naivně hlásalo víru křesťanskou v polodivoké Evropě, jako tomu bylo ve středověku, bylo jednou z největších sil morálních. Ono vytvářelo duši nynějšího člověka.