Anna, Hanna a Johanna - Fredrikssonová, Marianne švédska autorka 28. marca 1927 - 11. februára 2007 (Slovart s.r.o, 1999)
V trojgeneračnom románe sa úspešná a obľúbená švédska autorka prezentuje čitateľom ako výborná rozprávačka. Osudy jej hrdiniek sú ako sám život, naplnené všetkým, čo k nemu patrí - silou, láskou, zložitými vzťahmi i tragédiou, biedou i bohatstvom. Sugestívna kniha zanecháva hlboký dojem,lebo ako sama autorka v úvode knihy tvrdí: "činy matiek sa neopisujú dokonca ani v Biblii, hoci majú zrejme väčší význam ako činy otcov...".