Súčasné politické teórie II. 2. - Kováčik, Branislav; Kulašik, Peter; Kulašiková, Zuzana; Ondria, Peter; Škutová, Daniela (Belianum - Vydavateľstvo UMB, 2014)
Moderná politológia sa od svojho počiatku začiatkom dvadsiateho storočia vyprofilovala ako samostatná disciplína v rámci sociálnych vied. V období jej najbúrlivejšieho rozmachu, ku ktorému došlo po druhej svetovej vojne, sa rozvinul široký proces špecializácie a diferenciácie. Politológia obsahuje určité trvalé jadro, ktoré popri iných čiastkových disciplínach (napr. medzinárodná politika, porovnávacia systémová analýza a iné) zahŕňa aj politickú teóriu (najčastejšie označovanú ako "politická teória" alebo "dejiny politického myslenia"). Druhý diel "súčasných politických teórií" ponúka pohľad, popri normatívnych, aj na niektoré analyticko-politické modely ako teoretické konštrukty, ktoré sa politickú realitu pokúšajú vysvetliť a pochopiť.