Mesto Ember. 1. : Prvá kniha mesta Ember - DuPrau, Jeanne (Slovart s.r.o, 2008)
V podzemnom meste Ember je stále tma, žiadny mesiac, žiadne hviezdy. Jediné svetlo, ktoré svieti pravidelne 12 hodín, poskytuje pouličné osvetlenie. 250 rokov žili obyvatelia pokojne, v skladoch bol dostatok všetkého, čo potrebovali. Ale teraz sú police prázdne, častejšie sa kazí osvetlenie a zanecháva obyvateľov v hrozivej tme. Čo sa stane, ak sa generátor produkujúci energiu pre celé mesto definitívne pokazí? Jediní dvaja ľudia, ktorých to trápi, sú dvanásťroční Doon a Lina. Podarí sa im zachrániť obyvateľov pred definitívnou temnotou?