Mesto Ember 1. Prvá kniha mesta Ember - DuPrau, Jeanne; Šajtyová, Dagmar (Slovart s.r.o. Bratislava, 2008)
V podzemnom meste Ember je stále tma, žiadny mesiac, žiadne hviezdy. Jediné svetlo, ktoré svieti pravidelne 12 hodín, poskytuje pouličné osvetlenie. 250 rokov žili obyvatelia pokojne, v skladoch bol dostatok všetkého, čo potrebovali. Ale teraz sú police prázdne, častejšie sa kazí osvetlenie a zanecháva obyvateľov v hrozivej tme. Čo sa stane, ak sa generátor produkujúci energiu pre celé mesto definitívne pokazí? Jediní dvaja ľudia, ktorých to trápi, sú dvanásťroční Doon a Lina. Podarí sa im zachrániť obyvateľov pred definitívnou temnotou?
2. časť: Ľudia zo Sparksu
3. časť: Veštkyňa z Yonwoodu
Keywords: americká literatúra; literatúra pre deti; sci - fi; fantastické príbehy; pre čitateľov od 11 rokov; Knihy mesta Ember