Čokoláda. 1. - Harrisová, Joanne anglická autorka 3. júla 1964 (Ikar, 2001)
Do tichého francúzskeho mestečka sa prisťahuje záhadná cudzinka Vianne Rocherová s dcérkou a otvorí si priamo oproti kostolu obchodík s čokoládou. Viannin obchodík sa čoskoro stane miestom, kde si ľudia uľavujú na duši, šepkajú si tajomstvá, tkajú jemné sny. Otec Reynaud vidí v prišelkyni vážne nebezpečenstvo pre svoje ovečky predovšetkým preto, že je začiatok pôstu a čokoládu pokladá za zdroj pokušenia. Vyhlasuje proti nej boj. Mestečko sa rozdelí na dva tábory: na tých, čo majú maškrtné jazýčky, a na zarytých odporcov. Vianne sa však nezľakne a na Veľkú noc usporiada Čokoládovú slávnosť, ktorá vyvrcholí čokoládovou bitkou. No môže tam, kde sa pri pohľade na sladké pokušenie zbiehajú slinky, konzervativizmus cirkvi vyhrať svoj márny boj s pohanskou vášňou pre čokoládu? Pri čítaní tohto hravého a trochu nezbedného príbehu je isté jedno: budete mať neprekonateľnú chuť na čokoládu a zároveň vás čaká literárny pôžitok útočiaci na všetky zmysly.