Šelma v meste - Sciolla, Laura Lorenza talianska autorka (Motýľ, 2011)
Výraz pochádza z amerického slangového výrazu "urban coguars", ktorý pomenúva ženy - šelmy, mestské pumy. Ide často o ženy rozčarované z predchádzajúcich vzťahov, rozvedené, osamelé, či vdovy s dospelými deťmi. Nie sú najmladšie, ale vďaka svojej perfektnej kondícii, sebavedomiu a osobnému kúzlu si dokážu získať ktoréhokoľvek muža, a väčšinou si vyberajú tých mladučkých. Koguara z knihy Laury Lorenzy Sciolly je iróniou, výsmechom pravej šelmy. Je to úzkostlivá, osamelá, vypĺznutá mačka, zvyknutá na objatia v náručí ,,Zorra", starého pleteného svetra. Jediné, čo majú so šelmou spoločné, je snívanie, túžba po láske a naplnení. Namiesto dokonalého tela vystavuje na obdiv svoj intelekt a sarkazmus v džungli elektronického sveta...