Ako byť dobrý - Hornby, Nick anglický autor 17. apríla 1957; Chovanová, Tamara (Bratislava Ikar, 2003)
Aby ste vedeli: ja nie som zlá. Som lekárka. Jedným z dôvodov, prečo som sa chcela stať lekárkou, bolo, že som si myslela, že budem robiť dobrú vec ľ skôr v zmysle Dobra, než niečoho vzrušujúceho, dobre plateného alebo atraktívneho... V každom prípade som dobrý človek, lekárka a ležím v hotelovej izbe s mužom, ktorého v skutočnosti veľmi dobre nepoznám a ktorý sa volá Stephen, a práve som manžela požiadala o rozvod." Z morálneho rozboru situácie Katie Carrová usúdi, že k jej ľúbostnému pomeru muselo prísť. Veď je lekárkou, a lekári sú predsa slušní ľudia. Zato jej muža všetci volajú Najnahnevanejší muž v Hollowayi. Lenže keď sa z Davida stane dobrý človek, ktorý rozdáva celý majetok a privádza ju do šialenstva, Katie je nútená si klásť mnohé veľmi ťažké otázky. Dospeje to dokonca tak ďaleko, že odpovede hľadá v kostole, ale ani tam ich nenájde. Proti vlastnému presvedčeniu hľadá pomoc aj u zázračného liečiteľa, no márne. Stále ju zožiera trýznivá myšlienka, ako je to vlastne s tým dobrom.
Keywords: anglická literatúra; psychologické romány; príbehy zo života