Modlitba za Owena Meanyho - Irving, John americký autor 2. marca 1942 (INA, 1996)
Fascinujúca postava hlavného hrdinu Owena Meanyho, osudy ktorého podáva autor prostredníctvom monológu jeho najlepšieho priateľa, je nielen symbolom doby, všetkých jej protirečení a tragédií stelesnených najmä vojnou, ale aj symbolom ľudskej viery, porozumenia a obety v prospech dobra a lásky k blížnemu. Ústami nezvyčajného chlapca a neskôr mladého muža, malého vzrastom, ale veľkého duchom, ktorý svojimi životnými postojmi priam magicky ovplyvňuje životy ľudí okolo seba.