Dar mora - Chamberlainová, Diane americká autorka 18. marca 1950 (Ikar, 2002)
Jedenásťročná Daria prežíva letné prázdniny na pobreží jedného z ostrovov Severnej Karolíny.Raz ráno pri hľadaní mušlí nájde pod krabím pancierom novorodenca. Vezme dieťa domov, a keď ani policajné vyšetrovanie neodhalí identitu matky, Dariina rodina si dieťa adoptuje. O dvadsať rokov neskôr je zo Shelly nezvyčajne pekná, priam éterická bytosť, ktorá túži poznať tajomstvo svojho pôvodu. Keď sa v plážovom mestečku zjaví Rory Taylor, známy televízny moderátor, začínajú udalosti naberať nečakaný spád. Na Shellinu žiadosť totiž začne pátrať po jej biologickej matke. Čím viac sa Rory vypytuje, tým väčšmi rastie nervozita medzi členmi malej komunity. Postupne začínajú vychádzať najavo mnohé temné hriechy a dobre strážené tajomstvá.