Hnali sa veky nad hradbami - Marec, Anton slovenský prozaik a dramatik 11. augusta 1953 - 21. september 2021 (Vydavateľstvo Matice slovenskej, 2000)
Na osude vybraných 24 kráľovských miest, v čase svojho povýšenia najdôležitejších miest krajiny, podáva autor pútavo prehľad dejín Slovenska. Krátke dejiny jednotlivých kráľovských miest dopĺňajú azda najznámejšie povesti. Dozvieme sa, ako Thurzo prekabátil Benátčanov, o hroznom konci Barbory Rösslovej, ako v Bardejove brada padala, o zloduchovi medzi bratislavskými radnými, o kežmarskej a levočskej bielej pani a o tom, ako tieto dve mestá medzi sebou vojnu viedli, prečo sa košický zvon odmlčal, o prvých Kremničanoch, slávnych krupinských somároch, prečo ľubietovské bane schudobneli, ako vymeriavali novobanský chotár, o Sabíninom hrade, svätojurskom zvone, známej trenčianskej hradnej studni, o vojne v tŕní, ako vlastne vznikol Zvolenský zámok a mnoho, mnoho iných zaujímavostí.