Predavač talizmanov - Hronský, Jozef Cíger slovenský autor 23. februára 1896 - 13. júla 1960 (Vydavateľstvo Matice slovenskej, 2002)
Magická atmosféra Večného mesta - prvej zastávky na Hronského neľahkej exilovej púti - náhly kontrast nadčasovosti a každodennej tragiky emigranta... Rím doslova fascinoval Hronského a ponúkol mu vzácnu inšpiráciu a motiváciu na stvárnenie pozoruhodných diel. Práve v Ríme sa zrodila prekrásna novela Predavač talizmanov Liberius Gaius od Porta Collina, ktorá vyznačila medzník v spisovateľskej tvorbe i v jeho osobnom živote. Nechajte sa aj vy uniesť závanom antiky do čias, keď sa rodilo nové poradie hodnôt! Ako nevšedný bonus pripájame Hronského nedopísanú novelu Lučko pátra Andreu.