Szinyei, Svetový maliar zo Šariša - Mesároš, Anton (Magenta-Vlkanová, 1999)
Dielo pojednáva o výnimočnom, no neprávom akosi zabudnutom maliarovi Pavlovi Szinyei-Merse, ktorému sa väčšieho uznania dostalo za hranicami nášho štátu. Szinyei-Merse pochádzal z malej obce Chminianska Nová Ves a väčšiu časť života prežil v obci Jarovnice neďaleko Prešova. Rodný Šariš mu poskytoval množstvo námetov na umeleckú tvorbu. 🎨Krajinomaľba bola jedným z hlavných motívov jeho rozsiahlej výtvarnej činnosti. Patril k popredným predstaviteľom impresionizmu v Rakúsko-Uhorsku a istý čas bol dokonca riaditeľom Akadémie výtvarných umení v Budapešti.