Vagína monológy - Enslerová, Eve; Rudná, Eva (Praha Pragma, 2003)
Dojemná a veselá exkurzia do poslednej neprebádanej oblasti, do poslednej zakázanej zóny, je oslavou ženskej sexuality v celej jej zložitosti a tajomnosti. Uvítaná ako biblia novej generácie žien, táto hra, ktorá bola uvedená v mnohých mestách po celej Amerike a na stovkách vysokých škôl, inšpirovala dynamické hnutie V-Day, ktorého cieľom je skoncovať s násilím proti ženám. Toto vtipné a neúctivé, súcitné aj múdre dielo ocenené cenou Obie, vyjadruje tie najhlbšie ženské fantázie aj obavy a zaručuje, že sa po jeho prečítaní nikto nebude dívať na ženské telo ani na sex rovnako ako predtým.
Keywords: americká literatúra; sexualita; monológ