Démon svätosti. 1. - Bilý, Peter slovenský autor 4. mája 1978 (Slovenský spisovateľ, 2004)
Nevšedný príbeh mladého muža zasadený do Talianska a Španielska je príbehom jedného z mnohých Slovákov žijúcich v ďalekom či menej ďalekom svete. Ide o jeden z najhodnotnejších textov nastupujúcej generácie slovenských autorov. Bohatý básnický fond znásobený pobytom v cudzine, invenčná obrazotvornosť, technika písania svedčiaca o skúsenej autorskej ruke, hlboký cit pre atmosféru a dobrá znalosť uzavretého prostredia kláštora a južnej Európy potvrdzujú nezvyčajný talent mladého básnika a prozaika, ktorý napriek svojmu veku dosahuje európsky rozmer.