Námorník Kapko Dierka - Navrátil, Ján; Čepek, Tomáš (Bratislava Mladé letá, 2004)
Dobrodružný rozprávkový seriál, v ktorom námorník Kapko Dierka brázdi moria na staručkej Matke Lopatke, aby preslávil svoj rodný ostrov VOMOD ŠÁN a urobil dieru do sveta. Kapko si na cestu vezme dieru z námorníckeho koláča a deravý groš, na ktorý loví ryby. Obuje si dedove topánky s dierami na podošvách, lebo v nich najlepšie rozumie svojej lodi. V boji so žralokom získa dieru na nohaviciach a odvtedy je z Kapka pravý morský vlk, ktorý na Šalamúnových ostrovoch vyhrá preteky lodí, získa slávu u protinožcov a neporazí ho ani zlatý duch Atlantídy. Ročná brada Kapkovi pripomenie rodný ostrov. Keď zakotví pri brehu, prečíta si na tabuli jeho názov: NÁŠ DOMOV. Ako to, že na to prišiel, až keď oboplával zemeguľu?
Keywords: slovenská literatúra; literatúra pre deti; príbehy o deťoch; rozprávky - autorské; veľké písmená; pre čitateľov od 7 rokov