Dávnoveká Európa : človek v siločiarach vekov; od poznatkov antropológie, archeológie, mytológie, reči a jazyka k filozofii dejín: Odkiaľ prišli Európania: Pôvod a začiatky Slovanov - Timura, Viktor (Forum Sapientiae, 2011)
Publikácia analyzuje výsledky archeologických výskumov a na interdisciplinárnom poznatkovom základe sústreďuje pozornosť na vývoj človeka, nadobúdanie vedomia, utváranie reči a jazyka, mytológie, etnokultúrnych komplexov, prírodno-historických a spoločensko-historických societ, sleduje migračné vlny v Eurázii, ich smery a vplyv na ďalší vývoj najmä v Európe, od dvoch miliónov rokov pred naším letopočtom do začiatku nášho letopočtu. Rozkrýva súvislosti procesov vývoja a neudržateľnosť niektorých hypotéz a teórií, medzi nimi monogenetickej teórie o vzniku človeka v Afrike a jeho rozšírení na ostatné kontinenty, o objavení sa "Indoeurópanov" v 3. tisícročí pred naším letopočtom, a niektorých teórií o pôvode Slovanov, Germánov a ďalších, najmä európskych etnicít.