Panoráma slovenskej literatúry : Literárne dejiny od stredoveku po koniec romantizmu. 1. - Čúzy, Ladislav; kol. autorov (SPN, 2004)
Panoráma slovenskej literatúry I preberá viac-menej zaužívané literárnohistorické členenie obdobia od 9. storočia po rok 1875 a v siedmich kapitolách nazvaných podľa literárnych období podáva najprv vstupnú, všeobecnú informáciu, ideové a estetické východiská, formálne a štylistické charakteristiky, inovačné hodnoty atď. a ďalej postupuje prostredníctvom autorských portrétov. Publikácia nie je zameraná problémovo, nepochybne sa v nej odzrkadlila práve skúsenosť vysokoškolských pedagógov, a tak výsledok viac sleduje pragmatickú líniu odovzdávania vedomostí študentom v prehľadnej a dostupnej podobe, prípadne im ponúka vhodný predstupeň k hlbším, samostatným analýzam. Určenie publikácie môže zasiahnuť aj širšie čitateľské publikum, tu by sa však zišlo pre orientáciu aspoň zopár slov na prebale alebo nejaké to slovko na úvod.