Panoráma slovenskej literatúry Literárne dejiny od realizmu po rok 1945 2. - Čúzy, Ladislav; kol. autorov (Bratislava SPN, 2005)
Literárne dejiny zachytávajú zakladajúcu generáciu realizmu na ktorú naväzujú predstavitelia slovenskej moderny až po medzivojnové obdobie, obohatené katolíckou modernou končiace drámou v kritických rokoch (1935-1945).
Z obsahu vyberáme
Zakladajúca generácia realizmu.
Jaroslav Vlček
Elena Maróthy-Šoltésová
TeréziaVansová
Pavol Országh Hviezdoslav
Martin Kukučín
Svetozár Hurban Vajanský
Zástupcovia slovenskej moderny
Ivan Krasko
Ivan Gall
Vladimír Roy
František Votruba
Ľudmila Groeblová
Vladimír Hurban
Samo Cambel
Martin Rázus atd.
Keywords: realizmus; literárna moderna; literatúra medzivonového obdobia -- 1918 - 1935; katolícka moderna; nadrealizmus; renesancia; dráma; slovenská literatúra