Škola rozvíjania emocionálnej inteligencie žiakov - Gajdošová, Eva; Herényiová, Gabriela 1953- (Bratislava Príroda, 2002)
Skúsené autorky, školské psychologičky, predkladajú v tejto knihe svoje bohaté skúsenosti s rozvíjaním osobnosti žiakov v humanistickej alternatívnej škole. Dôraz kladú na rozvíjanie emocionálnej inteligenice žiakov - intrapersonálnej aj interpersonálnej - pri intenzívnej spolupráci školských psychológov s učiteľmi, výchovnými poradcami, poradenskými psychológmi a rodičmi. Čitatelia sa dozvedia o procese a výsledku práce so žiakmi v oblasti výchovy a vzdelávania prostredníctvom nových, netradičných prístupov, postupov a stratégií a získajú informácie o efektívnych prístupoch pri skvalitňovaní správania sa a učenia žiakov, zlepšovaní sociálnych vzťahov v triedach a optimalizovaní procesu profesionálnej orientácie žiakov, založených na ideách humanistickej psychológie.
Keywords: slovenská literatúra; výchova a vzdelávanie; emocionálna inteligencia; emócie; rodina a škola; profesionálna orientácia; voľba povolania; šikanovanie; výchovné poradenstvo; psychologické poradenstvo; osobnosť žiaka -- rozvoj; odborné publikácie