Dumasov klub - Pérez-Reverte, Arturo španielsky autor a novinár 25. novembra 1951 (Slovart s.r.o, 2004)
Najčítanejší a najprekladanejší španielsky prozaik súčasnosti Arturo Pérez-Reverte, (v Slovarte Flámsky obraz a Templárova posledná výprava) v knihe Dumasov klub rozohráva dômyselnú intelektuálnu partiu, zastierajúcu hranice medzi literatúrou, hrou a realitou, medzi okultizmom a skutočnosťou. Padlí anjeli, satanské praktiky a očarenie dielami Raphaela Sabatiniho a Alexandra Dumasa sa stali inšpiráciou príbehu zo sveta antikvárnikov a kníhkupcov, zberateľov a reštaurátorov starých kníh. Na počiatku príbehu plného tajomstva, démonizmu a kabalistických praktík je samovražda zberateľa kníh Enriqua Taillefera, originálny rukopis jednej kapitoly z Troch mušketierov a návod na vyvolávanie diabla. Román Dumasov klub sa stal predlohou k slávnemu Polanskeho filmu Deviata brána. Hlavný hrdina, . nájomný lovec kníh . Lucas Corso, sa z priateľstva k bohatému bibliofilovi Varovi Borjovi podujme overiť pravosť rukopisu. Zároveň pracuje na inej zákazke: má zistiť, ktorý z troch zachovaných, na nerozoznanie podobných exemplárov kacírskeho návodu na vyvolávanie diabla Deväť brán Ríše tieňov, je pravý. Ich benátsky tlačiar Aristide Torchia, ktorého upálili roku 1667, na mučidlách priznal, že jeden výtlačok zachránil pred zničením a ukryl ho na bezpečnom mieste.Lucas Corso, zberateľ a znalec starých kníh, je sympatický a ambiciózny hrdina. Spočiatku ide profesionálne za svojím cieľom a s využitím odbornej erudovanosti a neskonalého cynizmu sa priživuje na drogovej závislosti ľudí, ktorí beznádejne prepadli knihám. Onedlho sa však fikcia začne nebezpečne miešať so skutočnosťou a rozsievať smrť.