Renesancia - Johnson, Paul (Slovart s.r.o, 2002)
Paul Johnson, popredný historik a autor odborných publikácií sa vo svojich početných dielach venuje otázkam dejín, filozofie i náboženstva. V publikácii Renesancia rozoberá historické a ekonomické predpoklady nástupu tohto obdobia znovuzrodenia, ale aj dôvodmi jeho zániku. V jednotlivých kapitolách približuje problematiku literatúry, umenia, maliarstva, sochárstva, ponúka nové pohľady na historicky známe skutočnosti, predstavuje osobnosti tejto epochy.