Renesancia - Johnson, Paul; Lajdová, Alica 1950-2002; Jassingerová, NIna (Bratislava Slovart s.r.o., 2002)
Paul Johnson, popredný historik a autor odborných publikácií sa vo svojich početných dielach venuje otázkam dejín, filozofie i náboženstva. V publikácii Renesancia rozoberá historické a ekonomické predpoklady nástupu tohto obdobia znovuzrodenia, ale aj dôvodmi jeho zániku. V jednotlivých kapitolách približuje problematiku literatúry, umenia, maliarstva, sochárstva, ponúka nové pohľady na historicky známe skutočnosti, predstavuje osobnosti tejto epochy.
Keywords: nemecká literatúra; európska kultúra; umelecké smery; renesancia -- historická epocha rozvíjajúca sa v európskom prostredí od 14. storočia do polovice 17. storočia. Svojimi myšlienkami nadviazala na obdobie neskorého stredoveku a gotiky a jej myšlienky sa ďalej rozvíjali v dobe manierizmu a baroka. Jej počiatky môžeme hľadať v Taliansku, odkiaľ sa rozšírila do celej Európy. Mnohými učencami je táto éra označovaná ako počiatok Novoveku; maliarstvo; sochárstvo; literatúra; veda; populárno-náučné publikácie