Kubizmus - Ganteführer-Trierová, Anne (Slovart s.r.o, 2005)
" Kubizmus si kladie plastické ciele. Vidíme v ňom prostriedok k vyjadreniu toho, čo vnímame očami alebo duchom, pri využití všetkých možností, ktoré poskytujú podstatné vlastnosti kresby alebo farby. To sa nám stalo zdrojom nečakanej radosti, zdrojom objavov. " Pablo Picasso Kubizmus bol revoltou proti sentimentálnemu a realistickému maliarstvu. Podrobný prehľad najznámejších predstaviteľov tohoto výtvarného štýlu je obsahom ďalšej knihy z populárnej edície.