Kubizmus - Ganteführer-Trierová, Anne; Čadský, Vladimír (Bratislava Slovart s.r.o., 2005)
" Kubizmus si kladie plastické ciele. Vidíme v ňom prostriedok k vyjadreniu toho, čo vnímame očami alebo duchom, pri využití všetkých možností, ktoré poskytujú podstatné vlastnosti kresby alebo farby. To sa nám stalo zdrojom nečakanej radosti, zdrojom objavov. " Pablo Picasso Kubizmus bol revoltou proti sentimentálnemu a realistickému maliarstvu. Podrobný prehľad najznámejších predstaviteľov tohoto výtvarného štýlu je obsahom ďalšej knihy z populárnej edície.
Kubizmus bolo avantgardné umelecké hnutie, ktoré poníma výtvarné umenie revolučným spôsobom. Princíp kubizmu spočíva v jeho priestorovej koncepcii diela, predmet nezobrazuje len z jedného uhla, ale z mnohých uhlov súčasne. Zároveň znamenal aj obrovskú zmenu v prístupe ku skutočnosti, nielen vo videní, ale predovšetkým v práci s realitou. Zobrazovaný predmet bol rozkladaný až na najjednoduchšie geometrické tvary (predovšetkým kocky – latinsky cubus), ktoré boli potom pomocou fantázie skladané do obrazu, preto zobrazené predmety pôsobia dojmom, že sú deformované a objavujú sa zároveň z niekoľkých pohľadov. Problém nastal pri predmetoch, ktoré sú vo vzájomnom vzťahu, pretože potom vznikalo mnoho priehľadov s neobvyklými uhlami pohľadu.
Kubizmus mal veľký dosah na umelcov prvých desaťročí 20. storočia, a tým ovplyvnil (priamo či nepriamo) vývoj nových umeleckých štýlov (futurizmus, konštruktivizmus a expresionizmus).
Prvé impulzy, ktorými bol kubizmus ovplyvnený, sú približne v roku 1906 pri dielach, ktoré počas svojich štúdií v Paríži vytvárali Georges Braque (Francúz) a Pablo Picasso (Španiel).
Keywords: nemecká literatúra; výtvarné umenie; umelecké smery; kubizmus -- Kubizmus bolo avantgardné umelecké hnutie, ktoré poníma výtvarné umenie revolučným spôsobom. Princíp kubizmu spočíva v jeho priestorovej koncepcii diela, predmet nezobrazuje len z jedného uhla, ale z mnohých uhlov súčasne. -- 1906 - 1914; maliarstvo; populárno-náučné publikácie; obrazové publikácie